Citronkage med birkes, smørcreme og lemoncurd

Offentliggjort den 26. maj 2025 kl. 19.08

Klassisk, nem og lækker citronkage.

Ingredienser

1 kage

  • 270 g hvedemel 
  • 350 gram rørsukker (eller hvid sukker) 
  • 200 gram smør 
  • 2 dl sødmælk 
  • 3 æg
  • 1 1/2 citron, saft og skal herfra
  • 2 1/2 tsk bagepulver 
  • 2 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1 nip salt 
  • Birkes 25 gram

 

Lemoncurd:

  • 0,75 dl citronsaft
  • 1,50 æg
  • 100 gram sukker
  • 1/2 citron og fintrevet skal herfra
  • 45 gram smør, i tern

 

Ostecreme:

  • 200 gram Philadelphia 
  • 125 gram Flormelis
  • 125 gram blødt smør
  • 1/2 citron, saft og skal herfra

 

Sådan gør du

Start med at lave lemoncurd:

Kom citronsaft, æg og sukker i en gryde og varm det langsomt op til 65 grader, under konstant omrøring (brug et køkkentermometer). Når massen opnår 65 grader kommes smør ternene i, lidt ad gangen. Pisk konstant, til alt smørret er inkorporeret i massen. Bliv ved med at røre i massen til den tykner. Hold øje med, at temperaturen konstant er under 80 grader. Når massen er tyknet tages den af varmen og sigtes, så evt. æggehvider sigtes fra. Tilsæt citronskallen til lemoncurden og kom den på et glas og sæt det på køl. 

Nu kan du starte på kagen:

Tænd ovnen på 180grader alm. ovn

Tag smør og philadelphia ud af køleskabet, til når du skal lave ostesmørcremen.

Kom smør og mælk i en gryde, og opvarm ved lav varme til smørret er smeltet. Tag gryden af varmen når smørret er smeltet. 

 

Pisk sukker og æg, til du opnår en lys og luftig masse. 

Mel, bagepulver, vanilje sukker og salt kommes i en skål og blandes sammen, vend forsigtigt halvdelen og mel blandingen til din ægge/sukker masse. vend nu det let afkølende smør og mælk i dejen. Kom nu resten af mel blanding i dejen, vend det igen forsigtigt i, så du ikke slår luften ud af dejen. vend nu birkes og citron saft og skal i dejen. 

Beklæd din form med bagepapir form ca 25x25cm (jeg bruger en firkantet springform)

Dejen hældes i formen og bages i ca. 35-40 min. (Hvis du er tvivl om den er færdig, stikkes en kød nål i midten, hvis der hænger dej på nålen, skal den have et par minutter mere. Evt. bevæg stille kagen, for at se om midten er gennembagt, hvis dejen bevæger sig (primært i midten) når du bevæger formen er den ikke færdig. 

Lad kagen køle af. 

Ostesmørcreme:

Pisk smør luftigt, kom herefter philadelpiha ned til smørret, pisk igen. 

Kom nu flormelis i skålen og pisk igen, tilsæt nu citron saft og skal, til du synes den er tilpas i smagen. 

 

Når kagen er afkølet, er du klar til at komme ostesmørcreme og lemoncurd på. 

Jeg smurte ostesmørcremen på hele kagen, herefter kom jeg nogle klatter af lemoncurd oven på, og smurte ud. (Jeg havde stadig lemoncurd tilbage) 

Drys evt. en smule citronskal oven på kagen.